Factors influencing the processing quality of potatoes : development of analytical tools for process monitoring and optimization
Doctoral thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2468662Utgivelsesdato
2017-11-30Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Doctoral theses (KBM) [121]
Sammendrag
Potatoes are notoriously heterogeneous, and manufacturers of processed potato products are therefore faced with a number of challenges during processing. The motivation behind this thesis is to reduce waste and cut production costs in this industrial segment. The main aim is thus to improve analytical methods for raw material evaluation, hence also improving the knowledge about different processes. This thesis is built around four papers and two unpublished experiments, all of which can be related to raw material quality of potatoes. Poteten er et heterogent råmateriale. Produsenter av prosesserte potetprodukter har derfor store prosessutfordringer. Hovedmotivasjonen bak denne avhandlingen er å bistå industrien i å redusere svinn og senke produksjonskostnadene. Målet er derfor å utvikle og forbedre analysemetodikk for bestemmelse av råvarekvalitet, samt å øke kunnskapen rundt produksjonsprosessene. Avhandlingen er bygget opp av fire artikler og to upubliserte forsøk som alle har potetkvalitet som underliggende tema.