Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMydland, Liv Torunn
dc.contributor.advisorØverland, Margareth
dc.contributor.advisorSkugor, Adrijana
dc.contributor.authorHåkenåsen, Ingrid Marie
dc.date.accessioned2017-09-18T09:01:27Z
dc.date.available2017-09-18T09:01:27Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2455049
dc.description.abstractIn Norway, the climatic conditions and limited agricultural area impedes production of protein-rich plant-feedstuff, leading to the current dependency of import of soybeans. Norway has large forest areas, which constitute a huge lignocellulosic biomass with unused potential as resources for production of microbial feed ingredients with high-protein content such as yeast. Studies have also shown that yeast or other bioactive compounds may help the piglets to better cope with challenges due to weaning and transition of feed, by providing beneficial effects on the intestinal health. The aim of this thesis was to evaluate the effect of increasing dietary level of Candida utilis yeast biomass on nutritional value and general health responses in early weaned piglets over a period of four weeks post-weaning. A total of 48 piglets, weaned at four-weeks of age, were distributed to four dietary treatments; a control feed (0 % yeast) and three diets containing increasing amounts of yeast corresponding to 10 % (Yeast 10), 20 % (Yeast 20) and 40 % (Yeast 40) of total CP in the diet. Body weight gain and feed intake were registered weekly. From day 18 to 28, the piglets received feed labeled with Y2O3 as digestibility marker. Feces were collected in a period of five days for determination of apparent total tract digestibility (ATTD) of nutrients, and ileal content were collected at the termination day for determination of apparent ileal digestibility (AID) of nutrients. The first week PW there was a linear increase in average daily gain (ADG) and fecal DM by increasing levels of yeast, indicating the yeast may improve intestinal health of weanling piglets. In addition, for the four-week period, average fecal consistency scores were significantly lower piglets fed Yeast 40 compared to the control. Digestibility of most nutrients and feed utilization of the diets containing yeast was similar to the control, except for the Yeast 20 diet. Digestibility results showed an improved ATTD of ash in the piglets fed Yeast 10 and Yeast 40. In conclusion, the results of this study indicate that Candida utilis yeast produced from lignocellulosic biomass may be a suitable protein source in feed for weanling piglets.nb_NO
dc.description.abstractKlimatiske forhold og begrensede områder med dyrkbart areal, vanskeliggjør produksjonen av proteinrike plantefôrråvarer i Norge. Dette gjør at vi i dag er avhengige av import av soyabønner som proteiningrediens i kraftfôr. Norge har imidlertid store skogområder, som med ny teknologi kan utnyttes til produksjon av proteinrike mikroorganismer, slik som gjær. Det er også vist at gjær eller bruk av lignende bioaktive komponenter i fôret kan ha positiv innvirkning på tarmhelsen hos grisunger under avvenning. Hensikten med denne oppgaven var å evaluere næringsverdi og helserespons hos tidlig avvente smågris, ved økende nivåer av gjæren Candida utilis i fôret, i de første fire ukene etter avvenning. 48 griser avvent ved fire ukers alder ble fordelt på fire ulike dietter; et kontrollfôr (0 % gjær) og tre dietter med økende innhold av gjær tilsvarende 10 % (Yeast 10), 20 % (Yeast 20) og 40 % (Yeast 40) av totalt råproteininnhold i diettene. Fôrinntak og vekt ble registret ukentlig, og fra dag 18 til 28 i forsøksperioden var fôret tilsatt markør (Y2O3) for bestemmelse av fordøyelighet. Det ble samlet gjødsel over en periode på fem dager for bestemmelse av apparent totalfordøyelighet (ATTD) av næringsstoffer, og tarminnhold fra ileum ble samlet avslutningsvis for bestemmelse av apparent ileal fordøyelighet (AID) av næringsstoffer. Den første uken etter avvenning var det en lineær økning i gjennomsnittlig daglig vekst (ADG) og tørrstoff i gjødsel, ved økende innhold av gjær i fôret. Dette indikerer at gjæren kan bedre tarmhelsen under avvenning. Gjennomsnittlig gjødselscore for forsøksperioden var signifikant lavere hos dyrene som fikk Yeast 40 dietten sammenlignet med de som fikk kontrollfôret. Fordøyeligheten av de fleste næringsstoffene og fôrutnyttelse av diettene som inneholdt gjær var sammenlignbart som for kontrolldietten, bortsett fra for Yeast 20 dietten. Fordøyelighetsresultatene viste forbedret ATTD av aske hos griser som fikk Yeast 10 og Yeast 40 diettene. Som konklusjon viser resultatene i forsøket at Candida utilis gjær fremstilt fra lignocellulosisk biomasse kan være en egnet proteinkilde i fôr til avvente smågris.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectPigsnb_NO
dc.subjectWeaningnb_NO
dc.subjectYeastnb_NO
dc.subjectProtein sourcenb_NO
dc.subjectPerformancenb_NO
dc.subjectDigestibilitynb_NO
dc.subjectHealthnb_NO
dc.titleFeed intake, nutrient digestibility, growth performance and general health of piglets fed increasing levels of yeastnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900nb_NO
dc.source.pagenumber68nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal