Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på tittel
Viser treff 70-89 av 1012
-
Bacillus weihenstephanensis samkulturert med Pseudomonas spp. og Paenibacillus lactis i kjølelagret melk : vekst og produksjon av kvalitetsforringende komponenter
(Master thesis, 2018)Sammensetningen av den psykotrofe bakteriefloraen i melk endres over tid og påvirkes blant annet av årstid, kjøletemperatur og tidspunkt i holdbarhetsperioden. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke hvordan Bacillus ... -
Back to basics : simplifying microbial communities to decrypt complex interactions
(PhD Thesis;2020:33, Doctoral thesis, 2020)Microbes are everywhere and contribute to many essential processes relevant for planet Earth, ranging from biogeochemical cycles to complex human behavior. The means to achieve these colossal tasks for such small and, at ... -
Bacteriocin-based treatment of Staphylococcus haemolyticus biofilm
(Master thesis, 2020)Antibiotics have long been used to treat infections caused by pathogenic and multidrugresistant (MDR) bacteria. However, an increasing number of bacteria, including pathogenic bacteria, have developed resistance against ... -
Bacteriocins : from discovery to characterization and applications
(PhD thesis;2023:74, Doctoral thesis, 2023)Multidrug resistant bacteria have become a major concern in both human and veterinary medicine. Due to the waning efficacy of many antibiotics, new antimicrobial agents are needed. Bacteriocins are ribosomally ... -
Bakterieflora og forekomst av Listeria monocytogenes i lakseindustrien : L.monocytogenes i multi-og duokultur biofilmer under ulike betingelser
(Master thesis, 2012-10-03)Intensjonen med oppgaven var å bestemme bakteriefloraen i produksjonsmiljøet for laksefilet og oppnå mer kunnskap om samspill mellom Listeria monocytogenes og disse bakteriene i produksjonsmiljøet. Overflateprøver ble ... -
Bakterier fra juret til kyr : vekst og metabolisme i melk hos utvalgte isolater av melkesyrebakterier og patogener
(Master thesis, 2019)Det har lenge vært en oppfatning at juret hos friske kyr ikke innehar noen egen mikrobiota. For å undersøke dette ble det NFR-finansierte prosjektet «Jurfrisk» opprettet ved NMBU, og et av målene for prosjektet har vært å ... -
Bakteriofager mot Lactococcus lactis og effekten av eksopolysakkarider på bakteriofagfølsomhet
(Master thesis, 2018)Eksopolysakkarider produseres av mange bakterier, blant annet av Lactococcus lactis. Det har tidligere blitt diskutert om eksopolysakkarider kan beskytte bakterier mot bakteriofagangrep. Hovedmålet med denne studien var å ... -
Benchmarking of metagenomic classification tools and storage stability of bioaerosol samples
(Master thesis, 2019)Air is a microbial habitat of crucial importance for public health. As such it is relevant for detection of potential epidemic or biothreat agents. The study of microbiological diversity in air through metagenomic analysis ... -
Benchmarking of phylogenetic approaches for molecular epidemiology of clonal populations of bacteria : a case study with Listeria monocytogenes from food industry
(Master thesis, 2021)Listeria monocytogenes is a foodborne pathogenic bacterium with a clonal population structure. It is widely distributed in natural environments and can establish and persist in food processing factories for years, making ... -
Benchmarking of sequence-based machine learning methods for prediction of antibody polyreactivity
(Master thesis, 2022)Antibodies are of great importance as therapeutics and a prerequisite for their success is high specificity to a desired target. Some antibodies however, termed polyreactive, are able to recognize and react to a diverse ... -
Beskrivende sensoriske metoder
(Master thesis, 2015-08-04)In recent years, the growing demand for cost efficiency within product development in the food Industry, have created a need for rapid descriptive sensory methods. Several new rapid methods have subsequently been ... -
Bestemmelse av enzymatiske faktorer som bidrar til prosessiv hydrolyse av vanskelig nedbrytbare polysakkarider
(Master thesis, 2010-12-16)Denne oppgaven er skrevet som en del av større forskningsprosjekt hvor det overordnede målet er å utvikle enzymer som mest mulig effektivt degraderer den uløselige biopolymeren kitin (β-(1, 4)-bundet N-acetylglucosamine ... -
Betalainer i beter (Beta vulgaris) : utvikling av analysemetodikk og kartlegging av betalainer i betesorter
(Master thesis, 2016-08-09)Det har blitt utviklet en metode for ekstraksjon og kvalitativ og kvantitativ analyse av betalainer med HPLC-MS og spektrofotometer. Betalainene ble ekstrahert fra både rødbete, gulbete og polkabete (Beta vulgaris). H ... -
Better understanding of the relation of the dynamic sensory perception of solid and semi solid foods with consumers’ preferences and their perception of satiety
(PhD Thesis;2019:5, Doctoral thesis, 2019)Nowadays, overweight and obesity has been recognized as one of the main reasons that leads to many non-communicable diseases such as diabetes, high blood pressure, cardiovascular disease and in some cases cancer. Therefore, ... -
Betydning av fruktose for kostrelaterte helseproblemer
(Master thesis, 2013-08-07)Synet på sukker som næringsmiddel har endret seg de siste ti-årene. Tidligere antakelser, som blant annet at sukker ikke virker fetende, er i dag erstattet med kunnskap om klare sammenhenger mellom sukkerinntak og sykdom. ... -
Betydning av genetiske varianter av κ-kasein og β-laktoglobulin for kvaliteten på fermentert melk
(Master thesis, 2016-11-15)Meieriprodukter er avhengige av en god kontroll på mange hygieniske og teknologiske aspekter, fra jord til bord. Et område som er relativt nytt med tanke på produktkvalitet er de iboende genetiske forskjellene mellom dyrene. ... -
Betydningen av formodning ved ysting av Gouda-type ost fra kaseinstandardisert melk, innvirkning på kalsiuminnholdet og konsistens i osten
(Master thesis, 2016-08-10)I denne oppgaven ble effekten av formodning ved ysting av Gouda-type ost fra kaseinstandardisert ystemelk undersøkt. Fokuset var på kalsiuminnholdet og konsistensen til osten. Proteininnholdet i den kaseinstandardiserte ... -
Betydningen av NOX1 for utviklingen av metabolsk syndrom i mus fôret med høyfettdiett med og uten favabønner
(Master thesis, 2020)Bakgrunn: Metabolsk syndrom er sterkt knyttet til fedme hvor vanligste årsak er høyfettdietter og sedativ livsstil. Fedme fører til lavgradsinflammasjon i fettvev og lever og er pådriver for insulinresistens og MetS. ... -
Biochemical investigation of catalysis by lytic polysaccharide monooxygenases
(PhD Thesis;2016:69, Doctoral thesis, 2018-05-04)Lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are copper-dependent enzymes that catalyze the oxidative cleavage of glycosidic bonds in the presence of dioxygen and an external electron donor. Currently, these enzymes are ... -
Biofilm production among pseudomonas from the food industry
(Master thesis, 2014-08-07)Pseudomonas are gram-negative bacteria which show great diversity of metabolic activity and are found in a variety of niches. Existences of the Pseudomonas spp. in the biofilm forms are posing problems in the food ...