Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på tittel
Viser treff 569-588 av 1056
-
Kartlegging av sammensetning og overlevelse av sporedannere langs produksjonslinjen for melkepulver med spesielt fokus på Klostridier
(Master thesis, 2020)Sporer av genus Clostridium (Klostridier) og genus Bacillus (Basillus) lever i jord og vann, og under innhøsting av gresset kan sporer som lever nederst på stengelen bli med over i silofôret. Slik kan sporer entre ... -
Kartlegging av Vibrio parahaemolyticus i norske farvann, og karakterisering av virulens og antimikrobiell resistens
(Master thesis, 2022)Background: An increase in the incidence of pathogenic Vibrio bacteria is expected in Nordic waters as a result of global warming. Vibrio-bacteria can cause infections that in some cases require treatment with antibiotics. ... -
Kartlegging og beskrivelse av de bakteriologiske endringer som skjer under lagring av fersk pizza i MAP-forpakning
(Master thesis, 2013-08-16)Det er flere indre faktorer i maten som kan påvirke vekst av mikroorganismer. Slike faktorer kan være pH, vannaktivitet, tilsetningsstoffer, reduksjons-oksidasjonspotensiale og naturlige komponenter i maten som enten hemmer ... -
Kefir and kefir grains : diversity of chemical properties and microflora
(PhD Thesis;2012:30, Doctoral thesis, 2012)Kefir grains contain bacteria and yeasts embedded in a protein and polysaccharide matrix. They constitute the primary starter culture for kefir, a fermented milk drink with a complex sensory profile containing high amounts ... -
Kelp as food ingredient : processing and product evaluation
(PhD Thesis;2024:43, Doctoral thesis, 2024)Developing a more sustainable food production system calls for innovations, including increased use of underutilized resources and introduction of novel ingredients in food. Cultivation of seaweed is environmentally friendly ... -
Kinetic and functional charaterization of a family 19 chitinase from Streptomyces coelicolor A3(2)
(Master thesis, 2014-08-06)The aim of this study was to obtain further insight in family 19 chitinases by carrying out a kinetic and functional characterization of a bacterial family 19 chitinase from Streptomyces coelicolor A3(2). There are many ... -
Kinetic investigations of the oxidative cleavage of oligomeric carbohydrates provide novel insights into the catalytic action of fungal lytic polysaccharide monooxygenases
(PhD Thesis;2021:61, Doctoral thesis, 2021)The lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are a recently discovered class of redoxactive mono-copper enzymes that catalyze the oxidative cleavage of glycosidic bonds in recalcitrant plant or chitin-based biomass, ... -
Kitin depolymerisering og selektiv hydrokarbonoksidasjon : enzymatisk foredling av naturressurser
(Master thesis, 2017)Kitin er et polysakkarid bestående av N-acetylglukosamin enheter som kobles sammen med β(1→4) glykosidbindinger. CBP21, en lytisk polysakkarid monooksygenase (LPMO), bryter glykosidbindinger i kitinpolymeren med en oksidativ ... -
Kjemiske og fysiske endringer i UHT-drikke lagret ved ulike lagringstemperaturer
(Master thesis, 2023)Melk er en viktig del av menneskets kosthold, og Norge er et av landene med høyest melkekonsum per innbygger på verdensbasis. Men store mengder melk kastes hvert år, og en måte å bidra i kampen mot matsvinn på er å øke ... -
Kjøkkenvaner og mattrygghet hos forbrukeren : fokus på krysskontaminering og hygiene etter håndtering av rå kylling
(Master thesis, 2018)Matbåren sykdom er et helsemessig og samfunnsøkonomisk problem. For å sikre trygg mat til alle, er det utformet en strategi som skal dekke hele matkjeden fra «jord/fjord til bord». Det er derimot vanskelig å kontrollere ... -
Knowledge-based methods handling complex dependency structures : applications to gene expression data
(PhD Thesis;2011:46, Doctoral thesis, 2011)Microarray gene expression data are usually associated with a large number of correlated variables measured on few samples. This type of data typically contain high levels of noise, and the biological signals may be difficult ... -
Ko-fermentering av surøl med bruk av kveik, Lb brevis og B. bruxellensis
(Master thesis, 2020)I denne oppgaven ble det utført et småskala vekstforsøk og et bryggeforsøk, for å undersøke om man ved bruk av kofermentering med kveik gjær, melkesyrebakterier og villgjær kan lage et surøl. Som har høy aromakompleksitet ... -
Kompostering av utvalgte nye organiske miljøgifter i biorest fra biogassprosessen
(Master thesis, 2021)The aim of this research was to carry out an established thermophilic-composting experiment to investigate the degradation of five different chemicals of emerging concern (CECs), namely Carbamazepine (CAR), Metoprolol ... -
Konjugativ overføring av IncK og IncI1 plasmider med blaCMY-2 til Escherichia coli og Serratia spp. under forhold relevante for kyllingproduksjonen
(Master thesis, 2016-08-10)Antibiotikaresistens er et økende problem på verdensbasis og utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen. AmpC β-laktamase (AmpC)-produserende Escherichia coli har blitt hyppig påvist i produksjonskjeden for slaktekylling. ... -
Konsistens i kvarg : betydning av utvalgte prosessparametere
(Master thesis, 2020)Hensikten med oppgaven var å undersøke om tørrstoffanrikning av melkebasen med kaseiner og native myseproteiner påvirker tekstur og konsistens i ultrafiltrert kvarg. I tillegg ble effekten av ulike kjølemetoder på kvargens ... -
Konsistens i rømme : effekt av proteinanrikning og eksopolysakkarid-produserende syrekultur
(Master thesis, 2018)Rømme produseres i dag i flere ulike varianter bestående av ulikt fettinnhold. Ved økende innhold av fett vil teksturen av rømme påvirkes, delvis på grunn av ustabile fettkulemembraner etter homogenisering. Fettkulemembranen ... -
Konsistens påvirkning på forbrukernes preferanser og metthetsoppfatning av matvarer med ulik behandlingsgrad
(Master thesis, 2024)I dagens komplekse matvaremarked er valgene individer tar om hva de skal kjøpe og spise preget av mange faktorer. Matvalg refererer til disse beslutningene. Dette er en kompleks prosess påvirket av en rekke faktorer som ... -
Korrelasjoner mellom partikkelstørrelsesfordeling og funksjonelle egenskaper i melkepulver
(Master thesis, 2021)Målet med oppgaven var å identifisere korrelasjoner mellom partikkelstørrelsesfordelingen (PSD) og funksjonelle egenskaper i melkepulver. PSD har parameterne Dx10, Dx50 og Dx90 og de funksjonelle egenskapene er tetthet ... -
Kostholdet til unge norske kvinner klassifisert tilordnet NOVA klassifiseringen og de Amerikanske retningslinjene for kosthold (2020-2025)
(Master thesis, 2021)Et ubalansert kosthold med lav ernæringsmessig kvalitet og for høyt energiinntak er en av de største risikofaktorene for overvekt og fedme, samt flere ikke-smittsomme kostrelaterte sykdommer. Samtidig som forekomsten av ... -
Kva innsikt kan biometriske målingar gje om studentar si oppleving av statistikkundervisning?
(Master thesis, 2020)I dette prosjektet har ein freista å avdekkje samanhengar mellom personlegdomstypar og opplevinga av to undervisningsfilmar om same tema, men med forskjelleg innhald og oppbygning. Alle deltakarane fekk sjå begge filmane ...